GvdM-JvdW

GvdM-JvdW
Gerrit van der Meer (A09) en Jourica van der Werf.
(1895-1980) en (1897 – 1980)
Heerenveen

Rottumerweg 12, 8446 NL Heerenveen
Locatie Oost1, Rij K nrs 09 en 10.

Het echtpaar Gerrit en Rika bleef tot hun groot verdriet kinderloos maar had eigenlijk altijd het huis – lange tijd Achter de Kerk 6 in Heerenveen – vol mensen. De ouders van Rika brachten hun lagvdm-jvdwgraf_redatste levensjaren daar door, zus Agatha bleef ‘thuis’ bij Rika en Gerrit, Gerrits zus Sieb was er ‘oates en toates’ en neven en nichten van weerszijden konden er altijd terecht. In onze jonge jaren was oomzegger Frans er ‘út fan hûs’ bij bevallingen in Bolsward en was ‘oom Gerrit’ voor hem vooral de voetbaloom. Want beneden Gerrit en Rika woonde F.A. Feleus die een stencil- en typebureau (nu: ‘copyshop’) dreef maar tevens secretaris was van de voet-balvereniging Heerenveen in de roemruchte jaren van Abe Lenstra, Henk Jonkman, Tiemen Veenstra, Mollo de Jong en anderen. Hij was ook nog redacteur van het clubblad ‘Ons Heerenveen’. En via Feleus had oom Gerrit altijd kaarten voor de wedstrijden die Heerenveen negen (!) jaar achtereen speelde tegen de kampioenen van de vijf andere districten om het landskampioenschap van Nederland.

Dat kwam ook goed uit voor de Haagse familie Wartna. Want oom Lodewijk en zijn (schoon)zonen waren vurige supporters van V.U.C. , destijds ook een of twee keer afdelingskampioen-West. En dan kwam Den Haag/Voorburg graag naar het Friese Haagje.

Gerrit begon zijn maatschappelijke carrière bij de groothandel P.J. de Boer – ‘De Ster’ – Koffie en Thee in Bolsward. Tijdens 1914-1918 was hij korporaal in het leger. Daarna ‘diende’ hij zijn zwager Bernard Galema bij diens bierhandel in Rotterdam. Later trad hij in dienst bij de Firma Cees Gerritsma waar ook broer Dirk werkte die daar later compagnon werd.

Na het uittreden van Cees Gerritsma vormden de drie gebroeders Van der Meer – Frans in Bolsward, Dirk en Gerrit in Heerenveen – de Firma F.B. van der Meer met veevoerhandel in/vanuit beide plaatsen, kaas(groot)handel in Bolsward en agentuur voor de Frico in Leeuwarden.

Zoals bij broer Dirk reeds vermeld werden in 1939 de veevoerzaken verkocht aan de CAF en werd Gerrit filiaalhouder in Heerenveen. Het filiaal in Heerenveen was veruit het grootste: 20 tot 25 procent van de totale CAF-omzet werd in en rond Heerenveen geboekt. Het filiaal liep van ‘de tol in Sloten tot de scharren achter Gersloot, van de Noed bij Sint Nicolaasga tot de De Knipe, van Mildam, Katlijk en Hoornsterzwaag tot de Broek bij Joure’.

Gerrit was een vurig propagandist van de coöperatieve gedachte:onvermoeibaar en gedreven wist hij velen tot lid te maken van de CAF, binnen en later ook buiten het ‘eigen’ filiaal Heerenveen. IJverig als een missionaris en met gloed van vaak geestige woorden en gebaren bracht hij velen tot solidariteit en dienstbaarheid. Deugden die hijzelf, óók buiten zijn werk, in betekenende mate in praktijk bracht. Hij is voor velen, binnen én buiten de families, van veel betekenis geweest.
Bron: Dirk van der Meer in Nieuwsbrief Nr 5

Terug

TOP